Bratislava, 5. apríl 2024

V prvom štvrťroku 2024 zbankrotovalo 2 047 obyvateľov Slovenska. Ako vyplýva z analýzy spoločnosti CRIF – Slovak Credit Bureau (ďalej CRIF), ktorá spravuje úverové registre bankových a nebankových inštitúcií, v medziročnom porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka s 2 038 osobnými bankrotmi to predstavuje nárast iba o 0,44 percenta. V porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom, keď od októbra do decembra 2023 zbankrotovalo 2 607 dlžníkov, ich v prvej štvrtine roka 2024 bolo menej o 21,48 percenta.

„Zo štatistík za marec 2024 chceme upozorniť na skutočnosť, že zbankrotovalo 64 ľudí s trvalým pobytom na obecných, miestnych, mestských úradoch alebo na virtuálnych adresách. Ľudia bez vlastného domova tak predstavovali 11,51 percenta z celkového počtu vyhlásených konkurzov. Zároveň sme zaznamenali aj bankrotujúcich 7 manželských párov a 6 príbuzenských väzieb. V Registri diskvalifikácií pribudla jedna osoba, ktorej bolo zrušené oddlženie pre nepoctivý zámer,“ uvádza Jana Marková, hlavná analytička CRIF.

V marci 2024 bolo na Slovensku vyhlásených 573 osobných bankrotov. V porovnaní s marcom 2023 s 1 076 osobnými bankrotmi, čo bol vlani najvyšší počet osobných bankrotov v jednom mesiaci, to predstavuje medziročný pokles o 46,75 percenta. Dôvodom tohto vysokého medziročného poklesu bol veľký medzimesačný nárast počtu osobných bankrotov v marci 2023 oproti februáru 2023 o 109,34 percenta. V porovnaní s februárom 2024, keď zbankrotovalo 858 dlžníkov, ich v treťom mesiaci 2024 bolo o 33,22 percenta menej.

V minulom mesiaci bolo vyhlásených 556 konkurzov (97,03 percenta) a 17 dlžníkov (2,97 percenta) sa rozhodlo pre oddlženie formou splátkového kalendára. Z celkového množstva osobných bankrotov v marci 2024 ich bolo 49 (8,55 percenta) vyhlásených na majetok fyzických osôb – podnikateľov a 524 (91,45 percenta) na majetok nepodnikateľov.

V marci 2024 súdy zrušili 840 konkurzov, ktoré boli vyhlásené v predchádzajúcich obdobiach. Z nich bolo 772 zrušených pre nedostatok majetku dlžníka, čo znamená, že dlžníci nezaplatili veriteľom ani jedno euro, a 68 konkurzov bolo zrušených po splnení konečného rozvrhu výťažku. Z dlhodobých štatistík spoločnosti CRIF SK vyplýva, že od roku 2006, keď na Slovensku začal platiť inštitút osobného bankrotu, do konca marca 2024 zbankrotovalo už 79 484 obyvateľov Slovenskej republiky.

V marci najviac bankrotovali tridsiatnici a štyridsiatničky
Z celkového počtu osobných bankrotov vyhlásených v marci 2024 ich pripadalo na mužov 374 a na ženy 199. Inštitút osobného bankrotu stále viac využívajú muži. V medziročnom porovnaní sa ich podiel na celkovom počte osobných bankrotov zvýšil o 0,68 percentuálneho bodu (64,59 percenta v marci 2023 vs. 65,27 percenta v marci 2024). Podiel žien v marci 2024 medziročne o 0,68 percentuálneho bodu klesol (35,41 percenta v marci 2023 vs. 34,73 percenta v marci 2024).

Medzi mužmi, ktorí zbankrotovali v marci 2024, malo 2,94 percenta dlžníkov vysokoškolské vzdelanie (v marci 2023 ich bolo 2,16 percenta). Medzi zbankrotovanými ženami malo vysokoškolské vzdelanie 1,01 percenta dlžníčok (v marci 2023 ich bolo 2,62 percenta).V marci sa najväčšou skupinou dlžníkov s osobnými bankrotmi spolu medzi mužmi stali tridsiatnici s 28,07 percentami (32,52 percenta v marci 2023) a medzi ženami štyridsiatničky s podielom 25,63 percenta (v marci 2023 boli najväčšími dlžníčkami tridsiatničky s pomerom 29,66 percenta).

Najviac bankrotov v Prešovskom kraji
Tak ako pred rokom, aj v treťom mesiaci tohto roka bolo najviac osobných bankrotov vyhlásených v Prešovskom kraji – 110; najmenej ich bolo v Trenčianskom kraji – 44. V medziročnom porovnaní počet osobných bankrotov vzrástol v jedinom kraji – v Bratislavskom o 26,32 percenta, vo všetkých ostatných krajoch počet osobných bankrotov medziročne klesol – najviac v Trenčianskom – o 60,71 percenta a v Prešovskom – o 60,14 percenta.