Bratislava, 4/8/2021

Bratislava 4. augusta 2021 – V júli 2021 zbankrotovalo 859 občanov Slovenska. Ako vyplýva z analýzy spoločnosti CRIF – Slovak Credit Bureau, s. r. o. (ďalej CRIF SK), ktorá spravuje úverové registre bankových i nebankových inštitúcií, v medziročnom porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka s 829 osobnými bankrotmi to predstavuje nárast o 3,62 percenta. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom, keď v júni zbankrotovalo 821 dlžníkov, ich v siedmom mesiaci toho roka bolo o 4,63 percenta viac. Počet osobných bankrotov v júli rástol už štvrtý mesiac za sebou, v tomto roku je zatiaľ najvyšší.

„Ak veriteľ do šiestich rokov od vyhlásenia konkurzu alebo určenia splátkového kalendára preukáže, že dlžník nemal poctivý zámer, súd, ktorý o oddlžení rozhodol, ho môže zrušiť. V júli sme zaznamenali zrušenie oddlženia trom dlžníkom,“ dopĺňa Jana Marková, hlavná analytička CRIF SK.

V minulom mesiaci bolo vyhlásených 856 konkurzov (99,65 percenta) a 3 dlžníci (0,35 percenta) sa rozhodli pre oddlženie formou splátkového kalendára. Z celkového množstva osobných bankrotov v júli 2021 ich bolo 73 (8,50 percenta) vyhlásených na majetok fyzických osôb – podnikateľov a 786 (91,50 percenta) na majetok nepodnikateľov. V júli 2021 súdy zároveň zrušili 585 konkurzov, ktoré boli vyhlásené v predchádzajúcich obdobiach. Z nich bolo 523 zrušených pre nedostatok majetku dlžníka, čo znamená, že dlžníci nezaplatili veriteľom ani jedno euro, a 62 konkurzov bolo zrušených po splnení konečneného rozvrhu výťažku. Z dlhodobých štatistík spoločnosti CRIF SK vyplýva, že od roku 2006, keď na Slovensku začal platiť inštitút osobného bankrotu, do konca júla 2021 zbankrotovalo už 53 366 obyvateľov Slovenskej republiky, pričom v tomto roku – od januára do konca júla 2021 zbankrotovalo 3 945 dlžníkov.

Najviac bankrotujú štyridsaťroční
Z celkového počtu osobných bankrotov vyhlásených v júli 2021 ich pripadalo na mužov 560 a na ženy 299. Inštitút osobného bankrotu stále viac využívajú muži, v medziročnom porovnaní ich pomer na celkovom počte osobných bankrotov narástol o 0,78 percentuálneho bodu (64,41 percenta v júli 2020 vs. 65,19 percenta v júli 2021). Pomer žien v júli 2021 medziročne o 0,78 percentuálneho bodu klesol (35,59 percenta v júli 2020 vs. 34,81 percenta v júli 2021). Medzi mužmi, ktorí zbankrotovali v júli 2021, malo 1,79 percenta dlžníkov vysokoškolské vzdelanie (v júli 2020 ich bolo 4,31 percenta). Medzi zbankrotovanými ženami malo vysokoškolské vzdelanie 4,35 percenta dlžníčok (v júli 2020 ich bolo 5,76 percenta). V júli sa najväčšou skupinou dlžníkov s osobnými bankrotmi stali medzi mužmi štyridsiatnici s 30,71 percentami (aj v júli 2020 boli štyridsiatnici najpočetnejšou skupinou bankrotujúcich mužov s podielom 34,08 percenta) a medzi ženami rovnako štyridsiatničky s podielom 29,10 percenta (s 33,90 percenta boli najpočetnejšou skupinou aj v júli 2020).

Najmenej bankrotov v Bratislavskom, najviac v Banskobystrickom kraji
V siedmom mesiaci tohto roka bolo najviac osobných bankrotov vyhlásených v Banskobystrickom – 149 a najmenej v Bratislavskom kraji – 62. V medziročnom porovnaní počet osobných bankrotov klesol iba v dvoch krajoch: v Bratislavskom až o 52,31 percenta a v Trnavskom o 21,37 percenta. V ostatných krajoch počet osobných bankrotov medziročne vzrástol, najviac v Žilinskom kraji  - o 77,59 percenta.

CRIF SK analyzuje vývoj osobných bankrotov na Slovensku od roku 2006 z údajov zverejnených v Obchodnom vestníku. Spoločnosť do analýzy zahrnula údaje o fyzických osobách, ktoré v súlade s novými ustanoveniami zákona o konkurze a reštrukturalizácii sami podali návrh na svoje oddlženie (osobný bankrot) prostredníctvom Centra právnej pomoci alebo ním určeným advokátom buď  formou konkurzu alebo splátkovým kalendárom. V analýze preto nie sú zahrnuté osoby vo výkone trestu odňatia slobody, na majetok ktorých bol vyhlásený konkurz z dôvodu uloženia trestu prepadnutia majetku. V analýze nie sú zahrnuté ani údaje o fyzických osobách - podnikateľoch, na majetok ktorých bol vyhlásený konkurz návrhom inej osoby alebo subjektu. Tieto údaje sú zahrnuté do štatistík firemných bankrotov spoločnosti CRIF SK.