Bratislava, 8. augusta 2023

V júli 2023 zbankrotovalo 840 občanov Slovenska. Vyplýva to z analýzy spoločnosti CRIF – Slovak Credit Bureau, ktorá spravuje úverové registre bankových i nebankových inštitúcií. V medziročnom porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka so 718 osobnými bankrotmi to predstavuje nárast o 16,99 percenta. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom, keď v júni zbankrotovalo 839 dlžníkov, ich v júli bolo o jedného, resp. o 0,12 percenta viac.

„Z dlžníkov, ktorí zbankrotovali v júli, 71 predstavovali ľudia bez domova, resp. s trvalým pobytom zapísaným na obecných, miestnych alebo mestských úradoch, resp. na virtuálnych adresách. Z nich je 45 mužov (63,38 percenta) a 26 žien (36,62 percenta). Celkovo ich podiel na celkovom počte dlžníkov predstavuje 8,45 percenta. Zároveň sme zaznamenali 18 bankrotujúcich manželských párov a 9 príbuzenských väzieb. V júli zbankrotovali aj dve osemdesiatničky. Ženy v tejto vekovej kategórii sa v štatistikách vyskytujú častejšie, než muži. V júli zbankrotovala aj žena narodená v roku 1939,“ dopĺňa Ing. Jana Marková, hlavná analytička CRIF SCB.

V minulom mesiaci bolo vyhlásených 833 konkurzov (99,17 percenta) a 7 dlžníkov (0,83 percenta) sa rozhodlo pre oddlženie formou splátkového kalendára. Z celkového množstva osobných bankrotov v júli 2023 ich bolo 74 (8,81 percenta) vyhlásených na majetok fyzických osôb – podnikateľov a 766 (91,19 percenta) na majetok nepodnikateľov. V júli 2023 súdy zároveň zrušili 809 konkurzov, ktoré boli vyhlásené v predchádzajúcich obdobiach. Z nich bolo 725 zrušených pre nedostatok majetku dlžníka a 84 konkurzov bolo zrušených po splnení konečného rozvrhu výťažku. Zároveň boli zverejnené 2 uznesenia súdov o zrušení oddlženia pre nepoctivý zámer. Do Registra diskvalifikácií pribudli 3 dlžníci, ktorým v predchádzajúcich mesiacoch oddlženie zrušil súd pre nepoctivý zámer. Z dlhodobých štatistík spoločnosti CRIF SCB vyplýva, že od roku 2006, keď na Slovensku začal platiť inštitút osobného bankrotu, do konca júla bolo vyhlásených 73 274 osobných bankrotov.

Najviac bankrotujú tridsiatnici a štyridsiatničky
Z osobných bankrotov vyhlásených v júli 2023 ich pripadalo na mužov 513 a na ženy 327. Stále viac bankrotujú muži. V medziročnom porovnaní s júlom 2022 ich podiel na celkovom počte osobných bankrotov vzrástol o 2,30 percentuálneho bodu (58,77 percenta v júli 2022 vs. 61,07 percenta v júli 2023). Pomer žien v júli 2023 medziročne o 2,30 percentuálneho bodu klesol (41,23 percenta v júli 2022 vs. 38,93 percenta v júli 2023).

Medzi mužmi, ktorí zbankrotovali v júli 2023, malo 2,34 percenta dlžníkov vysokoškolské vzdelanie (v júli 2022 ich bolo 2,61 percenta). Medzi zbankrotovanými ženami malo vysokoškolské vzdelanie 2,75 percenta dlžníčok (v júli 2022 ich bolo 3,04 percenta). V júli najväčšou skupinou bankrotujúcich dlžníkov medzi mužmi boli tridsiatnici s podielom 30,41 percenta na bankrotoch mužov (v júli 2022 najväčšou skupinou medzi mužmi boli tiež tridsiatnici, avšak s podielom 32,46 percenta) a medzi ženami štyridsiatničky s podielom 28,44 percenta (v júli 2022 najväčšou skupinou medzi ženami boli rovnako štyridsiatničky s podielom 32,43 percenta).

Najviac bankrotujú dlžníci na východe Slovenska
V siedmom mesiaci tohto roka bolo najviac osobných bankrotov vyhlásených v Prešovskom – 202 a v Košickom kraji - 128, najmenej v Bratislavskom – 8 a v Trenčianskom kraji – 73. V medziročnom porovnaní počet osobných bankrotov klesol v dvoch krajoch: v Bratidslavskom až o 84 percent a v Trenčianskom o 18,89 percenta. O 66,67 percenta počet osobných bankrotov medziročne vzrástol v Trnavskm kraji a o 65,57 percenta v Prešovskom kraji.